
Za ich vznik vďačíme práve gastronómii, pretože kuchári pri svojich gastronomických výtvoroch potrebujú neustále inovovať a posúvať sa vpred, aby svojim klientom predstavili ich dielo na tanieri v podobe gastronomického zážitku. Práve z tohto dôvodu sa začalo označenie Microgreens objavovať vo svete gastronómie. Týmto spôsobom začali testovať všetky možné druhy zelenín, byliniek a vôbec všetkého, čo je jedlé. Častokrát objavili zaujímavé chute aj tam, kde ich vôbec nečakali.
Ich pôvodný názov ako ho dnes poznáme však získali až oveľa neskôr. Prvýkrát to bolo v roku 1998.
Svoju popularitu si získali takmer okamžite. Od nového tisícročia roku 2000 sa postupne začali vykonávať rôzne výskumy a vývoje Microgreens pre zdravie človeka.
Vedci boli zaskočení a nadšení hneď pri prvých výsledkoch. Ukázalo sa, že výhonky rastlín zeleniny a byliniek obsahujú niekoľkonásobné množstvo vitamínov a minerálov ako dospelá zelenina, bylinka. Je to práve tým, že koncentrácia a pomer vitamínov v mladých rastlinkách je vyššia. Príkladom je červená kapusta kde je na 100g približne 40 násobok vitamínu C ako u dospelej kapusty ako ju poznáme. Čo znamená, že 100g microgreens kapusta sa rovná 4kg dospelej kapusty. Tento jav nám však dáva zmysel. Pretože stonka s jej prvými lístkami čerpá všetku silu zo semienka a je tak koncentrovaná a v tom najlepšom štádiu.