Dnes má meniny Marína a zajtra Izabela 🌱

Čo sú mikrobylinky?

čo sú mikrobylinky?
Anglický termín Microgreens si získal svoju veľkú popularitu a vo svete sa udomácnil na toľko, že sa väčšinou do iných jazykov ani neprekladá. V slovenskom jazyku používame preklad mikrobylinky/mikrozelenina.
Microgreens/mikrobylinky je označenie pre prvé výhonky zeleniny a byliniek, ktoré dosiahli fázu prvého lístka. Pri raste sa ako prvé objavia klíčne lístky, ktoré spolu so stonkou obsahujú veľký pomer živín. K svojmu rastu čerpajú iba vodu a minerály z pôdy. Pre tento jav sa z nich stali moderné super potraviny. Pretože pre ich rast nie sú potrebné žiadne hnojivá, herbicídy ani pesticídy. Vyvinú sa jednoducho sami. Za pomoci vody, pôdy, kyslíka a neskôr aj vďaka slnečnému svetlu. Môžeme ich nazvať aj priesadami. Sú koncentrované a plné živín.
Klíčky sú mladé, vlhké klíčiace semená. Klíčky sú definované ako koreň so semenom a veľmi nezrelé listy. Klíčky majú jemnú príchuť a slúžia na zabezpečenie textúry, chrumkavosti a farby. Nemajú obzvlášť vysoký obsah výživy. Z dôvodu neustáleho pôsobenia vlhkosti majú vyššie riziko mikrobiálnej kontaminácie, patogénov a plesní. Veľmi veľkou nevýhodou je aj plytvanie semienok.
Mikrobylínky/mikrozelenina klíčia v pôde a zahŕňajú plne vyvinuté listy. Živiny získavajú z ich rastového média (substrátu) a energiu získavajú z fotosyntézy pomocou listov. Zberajú sa odrezaním stonky nad koreňom a sú menej náchylné na patogény pochádzajúce z potravy a mikrobiálnej kontaminácii ako klíčky. Sú nabité príchuťou, obvykle koncentrujúcou chute zrelých rastlín, a hustou výživou. Mikrobylinky majú v porovnaní s klíčkami silnejšiu príchuť a majú široký výber tvarov, textúr a farieb stoniek a listov.
História Microgreens
Pôvodom pochádzajú zo San Francisca a prvýkrát sa začali objavovať iba v prémiových reštauráciách okolo roku 1980.

Za ich vznik vďačíme práve gastronómii, pretože kuchári pri svojich gastronomických výtvoroch potrebujú neustále inovovať a posúvať sa vpred, aby svojim klientom predstavili ich dielo na tanieri v podobe gastronomického zážitku. Práve z tohto dôvodu sa začalo označenie Microgreens objavovať vo svete gastronómie. Týmto spôsobom začali testovať všetky možné druhy zelenín, byliniek a vôbec všetkého, čo je jedlé. Častokrát objavili zaujímavé chute aj tam, kde ich vôbec nečakali.

Ich pôvodný názov ako ho dnes poznáme však získali až oveľa neskôr. Prvýkrát to bolo v roku 1998.

Svoju popularitu si získali takmer okamžite. Od nového tisícročia roku 2000 sa postupne začali vykonávať rôzne výskumy a vývoje Microgreens pre zdravie človeka.

Vedci boli zaskočení a nadšení hneď pri prvých výsledkoch. Ukázalo sa, že výhonky rastlín zeleniny a byliniek obsahujú niekoľkonásobné množstvo vitamínov a minerálov ako dospelá zelenina, bylinka. Je to práve tým, že koncentrácia a pomer vitamínov v mladých rastlinkách je vyššia. Príkladom je červená kapusta kde je na 100g približne 40 násobok vitamínu C ako u dospelej kapusty ako ju poznáme. Čo znamená, že 100g microgreens kapusta sa rovná 4kg dospelej kapusty. Tento jav nám však dáva zmysel. Pretože stonka s jej prvými lístkami čerpá všetku silu zo semienka a je tak koncentrovaná a v tom najlepšom štádiu.

Zdieľať článok

iné Články z nášho blogu

Deti a mikrobylinky

Deti a mikrobylinky

Posilnite deťom imunitu s mikrobylinkami.  Naučte vaše deti vypestovať si vlastné mikrobylinky, ktoré im prinesú veľkú radosť a zároveň im posilnia imunitu. Vieme, že deti veľakrát odmietajú zeleninu a je náročné ich prinútiť aby ju jedli. Mikrobylinky sú ideálnym spôsobom, ako im

PREČÍTAJTE SI VIAC
mikrobylinky pre tehotné

Mikrobylinky pre tehotné

Tehotné ženy by sa mali vyhýbať klíčkom, nie mikrobylinkám. Každá budúca mamička je veľmi opatrná a snaží sa jesť tak, aby to bábätku prospievalo. Rozumieme tomu, a keďže sa často stretávame s otázkou, či sú mikrobylinky bezpečné počas tehotenstva, pripravili

PREČÍTAJTE SI VIAC
Najčastejšie chyby

Najčastejšie chyby

Semienka semienka, ktoré sme sa rozhodli Vám predávať pochádzajú zo semenných bánk a spĺňajú tie najprísnejšie parametre. Sú presne určené na pestovanie mikrobyliniek. Niesú to konvenčné semená na záhradu. To znamená, že nie sú morené a ani inak chemicky ošetrené.

PREČÍTAJTE SI VIAC
mikrobylinky

Časté otázky

Za koľko mi vyrastú mikrobylinky? Mikrobylinky rozdeľujeme do dvoch kategórií : Rýchlorastúce : reďkovky, hrášok, brokolica, rukola, kaleráb, kel, kapusta, horčica, slnečnica, žerucha. Doba rastu 7-10 dní. Dlhorastúce : bazalky, koriander, cvikla, pórik, kapucínka, senovka grécka, petržlen. Doba rastu 14-21 dní.

PREČÍTAJTE SI VIAC